Je hebt een prachtige pup op het oog. Een reutje, zó schattig! En de fokker is netjes, schoon, vakkundig en professioneel. Je bent helemaal in je nopjes, totdat je bij het ophalen te horen krijgt: “hij moet wel gecastreerd worden.” In de koopovereenkomst, die je natuurlijk hebt getekend, staat een bepaling dat de pup vóór het eerste levensjaar gecastreerd moet worden. Anders krijg je de stamboom niet, of kan je zelfs een boete krijgen.
Dit komt heel vaak voor. Een eigenaar komt met een prachtige, lieve pup bij ons voor de tweede vaccinatie en zegt dan “hij moet ook nog gecastreerd worden.” En dan vragen ze mij wat ik ervan vind.
Ik heb daar wel een mening over. Ik vind namelijk dat je niet in een gezond lichaam moet snijden. Een reutje wordt door mij pas gecastreerd als hij een probleem laat zien dat door de castratie verholpen kan worden, zoals een vergrote prostaat, overmatig seksueel gedrag of agressie. Het financieel belang van de fokker, daar heeft de hond niets mee te maken.
Maar de laatste jaren is deze zaak een aantal keren voor de rechter gekomen. En die heeft beslist dat het tekenen van de koopovereenkomst bindend is: als het in het contract staat, dan zal je je reu moeten laten castreren. Zijn argument is dat het castreren van reutjes een routine-operatie is. Dat argument snijdt naar mijn mening geen hout. Vroeger werden alle reutjes preventief gecastreerd, maar die tijd is allang voorbij. Al decennia geleden is het aangetoond dat preventief castreren van reuen geen gezondheidsvoordelen oplevert. Met zo’n castratie loopt een reutje onnodig narcoserisico en loopt hij kans op lichamelijke problemen of gedragsafwijkingen die erg naar uit kunnen pakken voor hem en zijn baasje. Het officiële standpunt van de Koninklijke Maatschap voor Diergeneeskunde is dan ook: niet castreren, tenzij er een goede aanleiding voor is.
Maar goed, de rechter heeft beslist. Echter word ik, als dierenarts, daarmee klem gezet. Want u, als eigenaar, moet zich aan het contract houden, maar ik heb bij mijn afstuderen beloofd om geen onnodige operaties uit te voeren. Daarom heb ik besloten, vanuit dit principe, om reutjes die alleen maar voor de fokker gecastreerd moeten worden, niet te castreren. U zult dan een andere dierenarts moeten zoeken die mijn principes niet deelt.
Mijn advies is dan ook eenvoudig: Als je geen reu wil die verplicht gecastreerd moet worden, koop hem dan niet. Eenmaal getekend, zit je eraan vast, en daar is de hond niet mee geholpen.
De dierenarts van BeterBeest.